webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Nieuws kan een mens soms hard raken. Zorgcentrum Overmars in Winssen sluit, Excluton in Druten in de vergunningsproblemen, Thomas Steenkamp die tot zijn pensioen burgemeester van West Maas en Waal wil blijven. Ja, hij zei ’t onlangs echt zelf in een interview. Steenkamp gaat zonder schaamte en vol vuur voor de “Zijlmans bokaal voor beste plucheplakker”.

Huib Zijlmans hield ’t 26 jaar vol als burgervader van Beuningen… Een Nederlands record dat Thomas wil verbeteren, al moet ‘ie daar wel nog tot 2025 voor achter de raadstafel blijven zitten. En dan nog zal het erom hangen, want hij is sinds 1999 burgemeester. Dat wordt dan een nek-aan-nek-race met zijn oud-collega.

Alle gekheid op een stokje; dit moet toch niemand in West Maas en Waal willen… en Steenkamp zelf al helemaal toch niet?

Ter illustratie, Luciën van Riswijk is komende zomer 6 jaar burgemeester van Druten. Hij ziet een tweede termijn wel zitten en de gemeenteraad hakt daar deze week de knoop over door. Hij doet het prima, dus ik twijfel geen moment aan die uitslag. Toch durf ik om een lintje te wedden dat Van Riswijk die termijn niet gaat afmaken omdat hij voortijdig een mooie, nieuwe functie elders aanvaard. En zo hoort dat ook, hoe zeer macht ook lonkt. Je moet nooit te lang ergens blijven plakken… zeker niet aan pluche.

Maar wie vertelt dat Steenkamp, die in 2017 alweer zijn derde termijn afsluit en dan 18 jaar (!!) burgemeester is. Ik snap dat Thomas tegen die tijd nog geen 65 jaar is en daarom een vierde termijn wil, maar moet de titel burgemeester nou echt degraderen tot een klusje voor notabelen die de oude dag financieel veilig willen stellen?

Als Steenkamp nu al een duidelijk signaal afgeeft, stel ik voor dat de gemeenteraad dat ook doet. De Federatie Dorpslijsten en de VVD durven natuurlijk niet… Maar die stoere oppositiepartijen SP, Sociaal Maas en Waal en het CDA hebben toch geen aansporing nodig?