webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

“Ik heb keurig gestemd en kan ik nu als inwoner van Beuningen lui achterover gaan zitten de komende vier jaar? Helaas, de nieuwe coalitie heeft een paar A4-tjes besteed aan een programma met open deuren en de rest schijn ik te moeten doen. Als een soort huiswerk.”

Het voorgaande komt rechtstreeks uit mijn allereerste column ooit, destijds verschenen in De Koerier. Inmiddels zijn we vier jaar en een nieuwe coalitie verder en wat blijkt: wat betreft open deuren intrappen is er niets veranderd! Zo was de boodschap deze week: “De politiek gaat het samen doen met de burgers.” Burgerparticipatie dus, inclusief een eigen, nieuwe wethouder: Hans Driessen.

En net als vier jaar geleden roept BN&M ook nu weer dat ze het niet alleen met coalitiepartner D66 gaan doen maar een “open houding naar de hele gemeenteraad” hebben. Als die houding net zo open is als de vorige keer met de VVD, dan kan de voltallige oppositie misschien nu al vast vier jaar met reces.

In de praktijk stemt BN&M namelijk negen van de tien keer unaniem (na een schorsing of tig). Om gezichtsverlies te voorkomen moest de VVD wel met ze mee stemmen, anders was er altijd wel een andere partij die BN&M aan een meerderheid hielp. Wie tot 9 + 3 kan tellen, kan heel Beuningen besturen.

Datzelfde lot dreigt nu voor ’t arme D66…. Eerst roepen dat er een frisse, andere wind door Beuningen moet gaan waaien en dan gevangen worden in een coalitieakkoord met BN&M dat net zoveel fundament heeft als drijfzand.

Het enige dat dus écht anders is na vier jaar is wethouder Hans. Driessen kent als oud-gemeentesecretaris ’t gemeentehuis van binnen en buiten en dat kan alleen maar in z’n voordeel werken. Al vraagt een mens zich toch af hoe ’t kan dat zelfs met zoveel open deuren de frisse wind wegblijft…