webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Het lijkt erop dat ze in Winssen maar één ding willen: de tijd stil zetten en alles dat ook maar half lijkt op verandering torpederen. Om die reden sneuvelde al het generatiepark en kunstwerk Anima Mundi lijkt nu een soortgelijk lot beschoren.

Er schijnen namelijk 700 volwassen inwoners van Winssen te zijn die een petitie hebben getekend tegen Anima Mundi. Eerlijk gezegd wist ik niet eens dat er zoveel volwassen Winssenaren waren. Hoe krijg je 700 mensen zo opgefokt dat ze tegen een kunstwerk zijn? Afgezien van het handjevol mensen dat er vlak in de buurt woont, heeft toch niemand direct last van dit voorgestelde bouwsel? Zeker als je nagaat dat het belangrijkste kritiekpunt een leugen is. Er wordt geroepen dat ‘t de gemeente, en dus de belastingbetaler, geld gaan kosten. Dat is aantoonbaar onjuist: de initiatiefnemers betalen namelijk alles.

Dan het argument dat door Anima het alomgeliefde, authentieke dijklandschap zou verdwijnen… Er wordt mensen behoorlijk wat angst ingeboezemd door te spreken over een kunstwerk met “de omvang van een klein binnenvaartschip”. Terwijl feitelijk de afzonderlijke onderdelen van het object maar een klein deel van de totale vrije ruimte in beslag nemen.

Het klopt dat Anima Mundi een verandering van het dijklandschap betekent. Maar die verandering valt te verwaarlozen tegenover de gevolgen van het op handen zijnde regionale project “Ruimte Voor De Rivier”. Om nog maar te zwijgen over wat die gevreesde maar onvermijdelijke ontzanding straks aan het Winssens landschap gaat veranderen. En die veranderingen lijken me absoluut niet kunstzinnig verantwoord.

Moet je als kunstenaar eigenlijk nog wel zo’n bijzonder kunstwerk gunnen aan een dorp als Winssen? Anima Mundi betekent zoveel als “ziel van de Wereld”. En ik denk dat we vanaf nu rustig kunnen stellen dat de betekenis van Winssen is “te zielig voor de wereld”.