webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Wie de Haagse wandelgangen mag geloven, weet dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een wat lege portefeuille heeft. Gelukkig weet ik voor ome Ronald een fijne klus: het herstellen van de democratie in West Maas en Waal.

In het gemeentehuis zijn namelijk flink wat vreemde zaken gaande die we eigenaardig genoeg niet eens meer raar vinden… al wordt ’t wel steeds erger. Neem nou de federatielijsten die doen alsof ’t aparte partijtjes zijn in een poging zoveel mogelijk stemmen te trekken. Na de verkiezingen smelten ze weer samen, ontstaat er een ondemocratisch machtsblok en niemand vindt dat gek.

Ook installeren we direct na de verkiezingen wethouders zonder de gebruikelijke procedure te doorlopen. Het pluche lonkt, dus dat moet kunnen… Laat staan dat we nijdig worden over ’t feit dat in West Maas e Waal nog echt nooit dualisme is ingevoerd.

Geeft niks hoor, burgertjes… het is ook een lastig begrip. En ach, wat kan u het ook schelen dat wethouders gewoon binnenwandelen bij elk fractieoverleg om alvast te bepalen hoe een raadsvergadering verloopt. Zo’n toneelstuk is toch juist leuk voor pers en publiek?!

En vergeet niet de meest recente actie waarbij de coalitie de oppositie een hak wil zetten door fractieondersteuning af te schaffen… Ergens nog best origineel ook. Maar nét als je denkt dat het niet gekker kan… jawel hoor.

De Gelderlander en Webfm stellen lastige vragen over een brief op de website aan de commissie De Graaf over de toekomst van de gemeente. De eerste reflex van het gemeentebestuur is de hele brief te verwijderen. Zonder brief ook geen lastige vragen met dito antwoorden. Da’s ook een manier van transparant besturen…

Ronald Plasterk kan dus in West Maas en Waal de mouwen opstropen en z’n hart ophalen. Al vrees ik dat de minister tot dezelfde conclusie komt als de commissie De Graaf: domweg opdoeken die handel.

Dit soort deprimerende dorpspolitiek hoort schaamteloos genoeg thuis waar Plasterks’ PvdA binnenkort ook terecht komt: een museum.

 

– Dhr. E. van wijk