webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Zou de vlag in Druten al uithangen? Of ligt de rode loper al bij het gemeentehuis? Zijn er misschien al vaandels besteld met een slogan als “welkom verloren zoon”?

West Maas en Waal gaat namelijk uiteindelijk en uiteraard niet samenwerken met Buren en Nederbetuwe. Dat had behalve een handjevol raadsleden, wat wethouders en vooral een burgemeester ook niemand echt gedacht.

Dus blijft Druten (en misschien wel Beuningen en Wijchen) over als mogelijke partners, want wat moeten die arme burgemeester Steenkamp en zijn wethouders nu anders nog?

Zo vlak voor 2015 kijk ik even niet vooruit maar juist terug, want hoe heeft dit toch kunnen gebeuren? Iedereen stond erbij en keek ernaar. Burgemeester, wethouders en de coalitiepartijen waren wars van elk denkbaar initiatief dat mogelijk ook maar half kon leiden tot ‘meer dan een samenwerking’ in Maas & Waal.

Samenwerken met onnatuurlijke partners om natuurlijke ontwikkelingen, een fusie, in de regio tegen te gaan. Met als gevolg dat nu cynisch genoeg die stap dichterbij lijkt dan ooit. Druten, Beuningen en Wijchen zitten al gniffelend te wachten op de eerste brief vanuit West Maas en Waal.

En waar coalitiepartners VVD en de FD zich in een tactisch stilzwijgen hullen, is de oppositie mondiger dan ooit. Ze ruiken bloed en hongeren naar antwoorden. Het CDA wil niet geheel onterecht weten wat dit grapje gekost heeft. Sociaal Maas en Waal is benieuwd waar alles op is stukgelopen… een uitstekende vraag, hoe voorkom je anders toekomstige mislukkingen?

Maar echte duidelijke antwoorden komen er niet,, zoals wel vaker in West Maas en Waal. Nou…. er kwam wel één concrete reactie . Volgens verantwoordelijk wethouder De Vree “weten we nu tenminste waar we staan”.

Ja…… En daar staan we dan! Voor West Maas en Waal is dit uitgedraaid op een absolute nachtmerrie, maar uit de realiteit is het lastig wakker worden.

 

– Dhr. E. van Wijk