webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Hoe arrogant is de gemeente Druten op een schaal van 1 tot 10? Stel die vraag vooral eens in de omgeving van de Noord Zuid en een 10 als gemiddeld rapportcijfer zal nog te min gevonden worden. De reden? Het vuistdikke dossier Excluton dat zich al jaren voortsleept als een (beton)blok aan het been.

Voor wie Excluton niet kent: dit is een soort van corporate vrijstaat in de uiterwaarden die zich al jaren niets van lokale wetten lijkt aan te trekken omdat ze voor honderden arbeidsplaatsen zorgen. Om diezelfde reden gedoogde de gemeente Druten ze tijden… Tot in 2013… Toen werd echter een bestemmingsplan ingediend dat een einde moest maken aan deze vreemde praktijken.

Omwonenden tekenden echter protest aan, met succes: de Raad van State vernietigde het plan. Je zou dus denken dat ’t spel daarmee uit is: Excluton verhuist naar een normale locatie en iedereen is tevreden.
Maar dan kent u de gemeente Druten en vooral wethouder Lepoutre nog niet. Bij niemand minder dan de minister van infrastructuur en milieu wordt een aanvraag tot legalisatie ingediend en daarom wordt elk verzoek van omwonenden om eindelijk te gaan handhaven genegeerd.

Die laten zich niet kisten en stappen naar de commissie voor bezwaar en beroep. Deze club ziet ook het licht en adviseert de gemeente nu eens het bonnenboekje te trekken. Maar opnieuw blijken de burgemeester en zijn wethouders horende doof en ziende blind. Legalisatie is volgens hen de enige weg.

Pikant detail is dat onlangs bleek dat het ministerie dat helemaal niet van plan is. Maar ook daartegen is beroep mogelijk en raadt eens wat Druten gaat doen? Inderdaad we gooien er nog meer advocaatkosten tegenaan.

De Raad van State ziet het niet zitten, het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt nee en toch blijft het Drutens college zicht op legalisatie houden. Met zoveel kortzichtigheid kan ik ze op hun rapport voor realiteitszin een dikke -9 geven. Plus het advies ogen én oren eens goed na te laten kijken.