webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Zou het er dan toch van komen? De eerste column van 2015 bomvol lovende woorden? Eens moet het toch lukken, dus in een februariweek waar de zon net doet of ’t al lente is gaan we toch een poging wagen.

Het onderwerp: de Drutense gemeenteraad heeft een debatavond georganiseerd rondom het thema winkelen. Een uitstekend initiatief waardoor zowel winkeliers, inwoners als andere belanghebbenden de de toekomst van de detailhandel met elkaar konden bespreken.

Helaas tot zover mijn enthousiasme… Het ging ook alweer twee alinea’s goed. Want, van een debat was nauwelijks sprake. Allereerst was er geen debatleider ingehuurd, nee, burgemeester van Riswijk deed dat lekker zelf. Met als gevolg dat echte harde kritiek op de gemeente achterwege bleef. Alle denkbare wanklanken over bijvoorbeeld het laten gaan van de Action verstomt direct als de burgervader zelf het lulijzer onder je neus drukt. Dat was misser nummer één.

Alle mooie stellingen over internetaankopen en lokale economie ten spijt was de enige echte reden om de avond te organiseren natuurlijk de plannen een zwarte markt te starten in het voormalige TRIO-gebouw. Hoe ga je om als gemeente met een publiekstrekker die aan de andere kant misschien wel van minder goede invloed is op het bezoekersaantal in het Drutense centrum?

In het ruim 75 minuten durende debat was er voor dit prominente onderwerp maar liefst vier hele minuten ingeruimd… En je merkte dat van Riswijk niets liever deed dan zo snel mogelijk overgaan op een veiliger onderwerp.

Wat een gemiste kans van een gemeente om een belangrijk onderwerp als dit uitgebreid op de kaart te zetten. En hoe serieus neem je je inwoners als er voor kritiek op de eigen organisatie geen enkele plaats is?

En nu? De gemeenteraad zal binnenkort toch een beslissing moeten nemen over het verzoek voor een Zwarte Markt in Druten. Hoewel, is dat wel echt nodig? Zonder vergunning beginnen is toch ook altijd nog een optie?  Dat werkte immers ook prima voor Excluton, toch?