webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Dit is de 200e column van mijn hand, een feestelijke mijlpaal die ik in m’n stoutste dromen niet had verwacht. Laat ik het vieren door de verkiezingsuitslagen direct te vertalen in de nieuwe coalities, inclusief een gratis portie fantasie mijnerzijds.


In Druten zijn we snel klaar: de drie coalitiepartijen hebben gewonnen, twee van hen ook qua zetelaantal. Hierdoor kent de Russische Doema meer oppositie dan de Drutense raad, maar ze kunnen wél lekker door. Fantasie: de samenwerkende dorpslijsten en Welzijn Drukten kunnen beiden als winnaar het wat instabiele Dorpslijst Drukten natuurlijk wel een keer passeren en de dorpslijsten krijgen dan twee wethouders….


Beuningen dan: BN&M behield haar negen zetels en is opnieuw dé partij. Opvallend genoeg verloor men wel 5 procent terwijl lokale partijen landelijk gezien juist winst behaalden. De huidige coalitiegenoot VVD ging van drie naar twee zetels, waardoor de twee partijen nog maar een krappe meerderheidscoalitie kunnen vormen. Nieuwkomer D66 daarentegen behaalde 3 zetels en is in procenten de tweede partij in Beuningen. Dat de VVD om die reden plaatsmaakt voor deze jonge honden lijkt logisch. Fantasie: creëer een écht breed draagvlak en haal GroenLinks erbij. Frans Houben was een goede wethouder en met vier wethouders ga je gewoon maar 75% werken.


In West Maas en Waal zorgde het gedoe rond regionale samenwerking voor een verlies van de dorpslijsten. Voor het eerst heeft de federatie geen monopolie meer, ook al slokten ze nog geen dag na de verkiezingen de Partij Beneden-Leeuwen op. Dat de federatie met de VVD verder gaat ziet iedereen. Fantasie: de VVD zou kunnen vernieuwen door samen met CDA en Sociaal Maas en Waal eens op zoek te gaan naar een coalitiepartner waardoor een deel van de federatie zichzelf in de oppositierol vindt.


Fantaseren is leuk, maar alles blijft toch bij het oude vertrouwde, behalve misschien een beetje in Beuningen. Niets verandert écht, daarom beloof ik hierbij plechtig ook de komende 200 columns oud en vertrouwd kritisch te blijven zeuren.