webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Wilt u een sterk staaltje van machtspolitiek in West Maas en Waal? Hou u vast…

Mensen die daar de raadsleden ondersteunen zijn fractievolgers en nemen heel wat werk uit handen. Ook leren zij op die manier het politieke bedrijf kennen. Maar zij worden als het aan de Federatie Dorpslijsten en de VVD ligt de laan uitgestuurd. Reden? Volgens de coalitie is het niet uit te leggen dat er bijna 10.000 euro wordt besteed aan mensen die op kosten van de burger opgeleid worden tot nieuwe en misschien zelfs goede raadsleden.

De gemeente is een miljoenenbedrijf met de gemeenteraad als hoogste orgaan. De raad bestaat uit 17 goedwillende burgers die het werk van ambtenaren en wethouders moeten beoordelen en voor die klus slechts mogen rekenen op een kleine vergoeding en minimale ondersteuning. En dan pakken we ze die ondersteuning, deze fractievolgers, ook nog af?

Natuurlijk hebben FD en VVD met respectievelijk acht en drie raadsleden deze ondersteuning niet nodig. De oppositie bestaat echter uit 3 partijen met twee leden. Zij worden het hardst getroffen en dat weet de coalitie ook. Het is een domme, opzichtige poging om onder het mom van bezuinigen de SP, Sociaal Maas en Waal en het CDA monddood te maken. Oh, een andere reden: “de burger zou deze uitgave niet begrijpen”. Niet alleen betwijfel ik of er onderzoek is gedaan naar wat “de burger” vindt: één van de hoofdtaken van de gemeente is lokale democratie dichterbij de mensen brengen en waar nodig uitleg bieden. Maar in West Maas en Waal staat de tijd stil, veranderen we nooit iets en houden we iedereen dom. Probeer maar eens online een raadsvergadering te volgen.

Overigens heeft de coalitie wél budget voor nieuw meubilair. Oud pluche plakt blijkbaar toch niet zo lekker, vandaar dat er nodig nieuwe stoelen in de raadszaal moeten komen. De reden waarom die niet zo lekker meer zitten is misschien wel de nieuwe frisse oppositie wind die tochtig door het gemeentehuis waart. Dat los je niet op met nieuw meubilair…