webfm logo1
webfm logo2
 
Winssen.jpg

Vrije Tijd

CONTAINER CRISIS

Toen de inwoners van Deest en Afferden hun huisvuil zelf naar een centrale plek moesten slepen dacht ik: dit kan toch niet gekker worden? De gemeente Beuningen bewees de laatste weken het tegendeel.

Iedereen heeft daar namelijk voor zo’n beetje alles een container gekregen. GFT, papier, restafval, het moet allemaal apart in containers die zo reusachtig zijn dat menig oprit of schuurtje ernstige filevorming vertoont.

En het is ook niet vrijblijvend, zo legt de gemeente uit in de bijgeleverde brochure. Kan ik de gft-container weigeren?
Nee helaas, dat kan niet. We vragen u om de container minimaal een half jaar uit te proberen. De ervaring in andere gemeenten is dat mensen die eenmaal aan de containers gewend zijn hier heel tevreden mee zijn. Als u daarna nog niet overtuigd bent, halen we de container weer bij u op.

Recycling is een goed iets en afval scheiden is daar een belangrijk onderdeel van, maar draaien we niet een beetje door? Iedere maand struikel ik over de bergen oud papier aan de straatkant, om nog maar te zwijgen over de plastic zakken vol, eh, plastic die een dag lang het straatbeeld ontsieren… en nu komt daar dus een verplichte vloot containers bij.

We bezuinigen ons helemaal gek in Beuningen, maar er is blijkbaar wel geld voor al deze nieuwe containers, de onvermijdelijke informatiecampagne en zelfs voor het eventueel verwijderen van ’t gevaarte.

Wat ik me dan afvraag: waar laten de gft-weigeraars hun gft-afval? Als vanouds met de rest mee? En was er eigenlijk wel zo’n ernstig probleem dat dit nieuwe afvalbeleid noodzakelijk maakte.

Blijkbaar niet als je mag weigeren. Maar ach, laat ik nou geen lastige vragen gaan stellen. Die gaan regelrecht de kliko in, u mag kiezen welke.

Dhr. E. van Wijk